-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

AOW

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Werken jouw opa en oma nog? Als ze ouder dan 65 jaar zijn, naar alle waarschijnlijkheid niet. Tenminste als je werken opvat als betaalde arbeid verrichten. Dat kun je ook niet van oude mensen verwachten. Als je heel lang gewerkt hebt, heb je recht op rust. Dan krijg je tijd om leuk andere dingen te doen, bijvoorbeeld fietsen of op vakantie gaan. Opa en oma moeten natuurlijk kunnen leven, dus moeten ze inkomen hebben. Hoe los je dat nu op als je niet meer werkt? In Nederland hebben we hiervoor de AOW ingevoerd.

Definitie

Iedereen in ons land, die ouder is dan 65 jaar heeft recht op een basispensioen, de AOW. De hoogte daarvan hangt af van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond. Vanaf 2013 tot 2023 zal deze leeftijd als overgang langzaam oplopen naar 67 jaar. Vanaf 2024 zal elke 5 jaar de grens vastgesteld worden. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Voorbeelden

Iedereen die ouder is dan 67 jaar krijgt van de staat per maand een vast bedrag. Om dat aan te vullen sparen mensen tijdens hun arbeidsperiode voor een aanvullend pensioen. Dat moeten ze maandelijks aan hun baas afdragen. Algemeen geldt, hoe langer je gewerkt hebt, hoe meer je uiteindelijk als pensioen krijgt.

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen