-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Aardbeving

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De lokatie van de aardbevingen. Duidelijk is te zien dat met name het gebied rondom de Grote Oceaan vaak getroffen wordt door aardbevingen.

Elke dag wordt de wereld getroffen door meerdere aardbevingen. De meeste daarvan zijn voor het gewone nieuws de melding niet waard omdat er weinig schade was en zelfs "gewoon" zijn voor de mensen die er wonen. Geologen kunnen aardig aangeven welke gebieden op aarde gevoelig zijn voor aardbevingen. Met name de Ring van Vuur, het gebied rondom de Grote Oceaan is berucht. Japan, Indonesië, het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het zijn gebieden die bij plaatranden liggen, die op elkaar botsen.

Ook bij langs elkaar schuivende plaatranden komen veel zware aardbevingen voor. Het bekendste voorbeeld daarvan is de San Andreasbreuk in Californië. Ook daar staat veel spanning op de gesteenten langs de breuklijn. Bij uit elkaar schuivende plaatranden zijn normaal gesproken de optredende bevingen minder krachtig. Zelfs midden op platen kunnen zich langs kleine breukjes aardbevingen voordoen.

Probleem is dat men nooit precies kan zeggen wanneer die aardbevingen zich voordoen, waar precies en hoe krachtig die bevingen zullen zijn. Eigenlijk moeten de mensen die op die breuklijnen wonen blij zijn dat er elke dag wel lichte bevingen optreden. Elke beving zorgt namelijk voor een vermindering van de spanning op de breuklijn.

Definitie

Trilling of schokkende beweging van de aardkorst, waarbij plotseling veel energie vrijkomt.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen