-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Afrika

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken
Afrika

Inhoud

Omschrijving

Het zwarte continent, zo wordt Afrika ook wel genoemd. Het, qua oppervlakte, op één na grootste werelddeel wordt bevolkt door zo’n 800 miljoen mensen, die voor het grootste deel van negroïde afkomst zijn. Afrika is synoniem voor Derde Wereld; bijna alle landen zijn arm tot zeer arm met uitzondering van Zuid-Afrika. Daar heeft vooral de blanke bovenlaag van de bevolking het economisch goed. Afrika staat ook voor burgeroorlogen, hongersnoden en grote culturele verschillen binnen landen. Dit komt voor een deel door de koloniale geschiedenis van het werelddeel. De meeste delen van Afrika zijn door Engelsen en Fransen en in mindere mate door Duitsers, Belgen, Nederlanders en Portugezen verdeeld zonder rekening te houden met de plaatselijke bevolking. Dit zie je terug in de rechte grenzen tussen de verschillende landen. Deze verdeling gebeurde voornamelijk in de negentiende eeuw en wordt het modern imperialisme genoemd.

Definitie

Op één na grootste werelddeel (30 miljoen km2) gelegen tussen de Atlantische Oceaan in het westen, de Indische Oceaan in het oosten en de Middellandse Zee in het noorden.

Voorbeelden

Afrika is één van de zeven werelddelen. De overige zijn Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Australië (Oceanië) en Antarctica. Op de kaart staat Afrika geel ingekleurd.

De 7 continenten

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen