-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Allochtoon

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Allochtonen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Ga eens kijken op de markt van de Dapperstraat in Amsterdam. Daar gaat letterlijk een wereld voor je open. Nederlanders vormen op die markt al lang niet meer de meerderheid, daar zie je onze nieuwe samenleving met heel veel allochtonen. De term allochtoon betekent letterlijk: afkomstig van een ander land, een vreemdeling dus. De tegenhangers hiervan zijn de autochtonen; zij die oorspronkelijk uit een land komen. Het begrip allochtoon wordt vaak niet helemaal goed gebruikt. Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat allochtonen een andere nationaliteit hebben en dat is vaak niet het geval. Turken en Marokkanen bijvoorbeeld kunnen de Nederlandse nationaliteit aannemen door naturalisatie. Antillianen hebben die Nederlandse nationaliteit zelfs al, maar worden toch als allochtonen gezien. De 'tweede generatie' allochtonen ( zie bij voorbeelden) hebben natuurlijk de Nederlandse nationaliteit, zij zijn hier immers geboren. Om aan al die onduidelijkheid een einde te maken, heeft het CBS gekozen voor een behoorlijk vergaande definitie.

Definitie

Een persoon van wie minstens één ouder in het buitenland is geboren (definitie van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek).

Voorbeelden

  • Er zijn nogal wat inwoners van ons land, die op zijn minst één ouder hebben, die in het buitenland is geboren. Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima zijn volgens het CBS allochtonen om maar eens een voorbeeld te noemen!
  • Het CBS onderscheidt verder:
    • Eerste generatie allochtonen: Hiervan zijn de ouders in het buitenland geboren, maar zijzelf ook.
    • Tweede generatie allochtonen: Hiervan zijn de ouders in het buitenland geboren, maar zijzelf in Nederland.
    • Derde generatie allochtonen is een term, die soms ook wordt gebruikt voor de kinderen van de tweede generatie. Als je de definitie van het CBS nog eens goed leest, zie je dat die term officieel niet kan. Derde generatie allochtonen bestaan niet. Hun ouders zijn tenslotte allebei in ons land geboren.

Tekstverband

De komst van alle allochtonen heeft ervoor gezorgd, dat we een multiculturele samenleving hebben. Nederland heeft gemiddeld zo’n 20% allochtonen. De meeste allochtonen wonen in het westen van het land en dan weer vooral in de grote steden. Zij kwamen hier als arbeidsmigrant (Marokkanen, Turken, Polen, Roemenen en dergelijke), politiek migrant (Surinamers en Indonesiërs bijvoorbeeld) en als asielzoeker (Somalië, Sudan, Ethiopië enzovoort).