-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Allochtoon

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Ga eens kijken op de markt van de Dapperstraat in Amsterdam. Daar gaat letterlijk een wereld voor je open. Nederlanders vormen op die markt al lang niet meer de meerderheid, daar zie je onze nieuwe samenleving met heel veel allochtonen. De term allochtoon betekent letterlijk: afkomstig van een ander land, een vreemdeling dus. De tegenhangers hiervan zijn de autochtonen; zij die oorspronkelijk uit een land komen. Het begrip allochtoon wordt vaak niet helemaal goed gebruikt. Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat allochtonen een andere nationaliteit hebben en dat is vaak niet het geval. Turken en Marokkanen bijvoorbeeld kunnen de Nederlandse nationaliteit aannemen door naturalisatie. Antillianen hebben die Nederlandse nationaliteit zelfs al, maar worden toch als allochtonen gezien. De 'tweede generatie' allochtonen ( zie bij voorbeelden) hebben natuurlijk de Nederlandse nationaliteit, zij zijn hier immers geboren. Om aan al die onduidelijkheid een einde te maken, heeft het CBS gekozen voor een behoorlijk vergaande definitie.

Definitie

Een persoon van wie minstens één ouder in het buitenland is geboren (definitie van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek).

Voorbeelden

Tekstverband

De komst van alle allochtonen heeft ervoor gezorgd, dat we een multiculturele samenleving hebben. Nederland heeft gemiddeld zo’n 20% allochtonen. De meeste allochtonen wonen in het westen van het land en dan weer vooral in de grote steden. Zij kwamen hier als arbeidsmigrant (Marokkanen, Turken, Polen, Roemenen en dergelijke), politiek migrant (Surinamers en Indonesiërs bijvoorbeeld) en als asielzoeker (Somalië, Sudan, Ethiopië enzovoort).

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen