-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Armoede

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Armoedeabsoluut)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Je hebt niks: amper te eten en te drinken, oude kleding en slecht onderdak. Je kunt niets kopen, want je hebt ook geen geld (of heel weinig). Je kunt niet eens in je dagelijks levensonderhoud voorzien. Dat komt misschien door ziekte, werkloosheid, verslaafd zijn, ouderdom of andere nare omstandigheden. Als je al een uitkering krijgt, moet je nog heel zuinig leven. In een aantal landen leeft vrijwel iedereen in armoede. In Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en sommige Aziatische landen, zijn de mensen bijna allemaal arm; ze hebben soms de basisbehoeften: voedsel, kleding en onderdak niet eens. De meeste van die landen liggen in de tropen. Door droogte of juist teveel water brengt de grond niets op, teveel mensen moeten van de opbrengst van het land leven. Er is nog geen industrie, geen fabrieken, er is gewoon geen werk. Er zijn regelmatig oorlogen en er is geen regering die de zaken goed geregeld heeft: geen onderwijs, geen goede wegen, geen gas, stroom en water, geen hulp voor arme stumperds. In het volgende filmpje vind je meer informatie over armoede op de wereld. Een wereld van verschil

Definitie

Als een mens arm is, vrijwel niets heeft om van te leven, dus als niet wordt voldaan aan de basisbehoeften.

Voorbeelden

We kennen twee soorten armoede:

Als het inkomen van een persoon of een gezin beneden de armoedegrens ligt, is er sprake van absolute armoede. Er wordt uitgegaan van minimum bedragen en bezittingen. Mensen die daaronder blijven, worden gezien worden als ‘arm’. Eén van de meest gebruikte maatstaven is het inkomensniveau: iemand leeft in armoede wanneer het inkomen van een persoon of een gezin onder een bepaald niveau blijft, dat als minimum wordt gesteld om een redelijke levensstandaard te hebben.

Bij relatieve armoede wordt de rijkdom van een bepaalde groep vergeleken met anderen in dezelfde leefomgeving, gemeente of hetzelfde land. Zo kan iemand, die wij in Nederland arm vinden een hoger inkomen hebben dan iemand, die het goed heeft in een minder ontwikkeld land. Voor je dagelijkse levensbehoeften en andere zaken ben je daar namelijk veel minder geld kwijt.

Armoede.jpg

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen