-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

BNP

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf BNP per hoofd)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Alles wat in een fabriek wordt gemaakt, levert bij de verkoop geld op. Dat is niet allemaal winst. Je moet van de verkoopprijs natuurlijk wel de kosten aftrekken, die je maakt om te kunnen produceren. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de aanschaf van de benodigde materialen en het loon, dat de werknemers krijgen. Er wordt natuurlijk niet alleen geld verdiend met het maken van goederen, maar ook met het geven van medische zorg en het onderwijs, met het werken in het uitgaansleven, het leveren van verzekeringen en noem maar op. Dit zijn diensten. Als je de waarde van de goederen en de diensten, die een land in een jaar levert, bij elkaar optelt, krijg je het Bruto Nationaal Product. Je moet wel erg oppassen bij het vergelijken van BNP’s van landen. Grote landen met veel inwoners zullen bij een gelijk welvaartsniveau een veel hoger BNP hebben dan kleine landen. Die maken minder winst, omdat ze ook minder produceren en minder diensten leveren. Om landen eerlijk te kunnen vergelijken, moet je het BNP delen door het aantal inwoners. Dan krijg je het zogenaamde BNP per hoofd van de bevolking. Je weet dan wat er gemiddeld per persoon wordt verdiend en dit kun je wel naast elkaar leggen.

Definitie

De totale productie van goederen, producten en diensten, per jaar van een land.

Voorbeeld

Stel je hebt twee landen. In land A is het BNP per hoofd van de bevolking 1000 dollar, in land B is dat 2000 dollar. Dan kun je niet gelijk zeggen dat land B twee keer zo welvarend is. Hoeveel groenten worden door de mensen zelf verbouwd en hoeven niet gekocht te worden in land A? Dan heb je minder geld nodig. Wat kost een brood in elk land? Is dit in land A misschien veel goedkoper? Hoeveel geld moeten mensen besteden aan de huur van hun huisje? Dat soort dingen zijn per land verschillend en kunnen er voor zorgen, dat je in sommige landen ook echt meer geld nodig hebt om rond te komen.

Tekstverband

Het BNP per hoofd is een veelgebruikt criterium om het welvaartsniveau te bepalen, maar pas op, het getal zegt niet alles. Daar is een aantal redenen voor:

Hoe meer criteria worden gebruikt, die iets zeggen over het niveau van ontwikkeling, des te beter de vergelijking is. Je kunt dus ook kijken naar bijvoorbeeld het geboortecijfer, het percentage analfabeten, het percentage arbeiders in de primaire sector (landbouw) en dergelijke. De IMO (index menselijke ontwikkeling) houdt bijvoorbeeld rekening met het gemiddeld inkomen, de levensverwachting en het percentage alfabeten.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen