-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Breuklijn

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In de eerste Supermanfilm uit 1978 verrichtte de hoofdrolspeler allerlei heldendaden om de mensheid van de ondergang te redden. Superman kwam van een andere planeet en beschikte over bovenmenselijke krachten. Hij was supersnel en supersterk.

Eén van de schurken in de film had een vreselijk plan. Hij had in het westen van Amerika een op het oog waardeloos stuk grond gekocht, langs de beroemde San Andreasbreuk. Dat is een grote breuklijn waarlangs twee aardplaten langs elkaar schuiven. Hij wilde die breuk beschieten met een raket en zo een grote aardbeving veroorzaken, waardoor het gebied ten westen van die breuk in zee zou zakken. Dan lag zijn waardeloze grond ineens aan zee!

Superman dook na die beschieting meteen de San Andreas Breuk in en spoot die vol met water. Daardoor nam de wrijving af en wist hij de gesteenten weer terug te duwen. Gevaar geweken!

Bij bovenstaand verhaal is natuurlijk wel heel veel fantasie gebruikt. In werkelijkheid kun je tegen aardbevingen niets doen, behalve zorgen dat er rampenplannen zijn en huizen zo stevig mogelijk worden gebouwd. Maar de San Andreasbreuk bestaat wel degelijk, alleen zakt daar geen gesteente langs weg, maar schuiven de gesteenten langs elkaar.

Definitie

Scheur in de aardkorst, waar gesteenten langs elkaar schuiven.

Voorbeelden

De San Andreas Breuklijn in Californië is goed vanuit de ruimte te zien. Langs de hele breuklijn van zo'n 1300 km lengte komen regelmatig aardbevingen voor.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen