-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Burgeroorlog

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In het oosten van Afrika ligt een landje ingeklemd tussen Kongo, Uganda, Tanzania en Burundi. Het kleine Ruanda was jarenlang het strijdtoneel van een uiterst bloedige burgeroorlog die uitmondde in een vreselijke volkenmoord (genocide).

Ruanda wordt bevolkt door twee bevolkingsgroepen die het op zijn zachts gezegd niet goed met elkaar kunnen vinden. Een kleine minderheidsgroep (Tutsi’s) heeft daar eeuwen lang de baas gespeeld over de grote meerderheid van Hutu’s.

In de periode van de kolonisatie door Duitsland mochten die Tutsi’s hun macht behouden. Dat was ook het geval tussen de twee wereldoorlogen in toen Ruanda een mandaatgebied van België was. Na de Tweede Wereldoorlog wilden de Verenigde Naties in Ruanda meer democratie. Dat lieten die Hutu’s zich geen twee keer zeggen. Ze kwamen in opstand en verdreven vele Tutsi’s uit het land. Toen Ruanda onafhankelijk werd, werd het een republiek met een Hutu als president. De Tutsi’s pikten dat niet en probeerden de macht terug te grijpen en dat beantwoordden de Hutu’s weer met één van de grootste slachtingen in de geschiedenis van de mensheid. Uiteindelijk is het, honderdduizenden doden later, de Tutsi’s toch gelukt de macht weer te grijpen.

De burgeroorlog in Ruanda is nu voorbij, maar in het land komen nog steeds veel spanningen voor tussen de bevolkingsgroepen.

Definitie

Oorlog waarbij de strijdende partijen deel uitmaken van hetzelfde land.

Voorbeelden

Tekstverband

In principe is een burgeroorlog een oorlog die in het land zelf wordt uitgevochten en waar de buitenwereld zich niet mee bemoeit of mee wil bemoeien. Toch ziet soms de buitenwereld zich genoodzaakt in te grijpen als de wereldvrede door zo’n oorlog in gevaar komt.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen