-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Coalitie

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Nederland is een voorbeeld van een democratie. Dat betekent dat in principe de inwoners het zelf voor het zeggen hebben in ons land. Dat kan natuurlijk niet door altijd alles aan alle Nederlanders te vragen. We kiezen een volksvertegenwoordiging (het parlement) en die maken voor ons de keuzes. Daarom spreken we van een parlementaire democratie.

Bij de verkiezing van dat parlement kun je kiezen op verschillende politieke partijen met allemaal een eigen verkiezingsprogramma. Zo kun je als kiezer weten waar een partij voor staat. De partij met de meeste stemmers gaat de regering samenstellen.

Om goed te kunnen regeren moet die regering wel minstens de helft van alle stemmen in het parlement vertegenwoordigen, want alleen dan heeft de regering normaal gesproken de steun van het parlement als ze iets wil doorvoeren.

In ons land is het nog nooit gebeurd dat één politieke partij de absolute meerderheid haalde. Om dus te kunnen regeren zal de grootste partij moeten gaan samenwerken met op zijn minst één andere partij. Men spreekt dan van een coalitie.

Definitie

Verbond of samenwerkingsverband tussen partijen.

Voorbeelden

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen