-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Communisme

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De Smurfen

Jullie kennen vast wel de Smurfen. De Smurfen zien er allemaal hetzelfde uit. Het zijn kleine wezentjes met een witte broek en slappe witte puntmuts. Ze wonen in een dorp van holle paddenstoelen. Alleen hun leider, de Grote Smurf, is goed herkenbaar omdat hij in het rood gekleed gaat.

Die Smurfen smurfen hun eigen taaltje, waardoor alles nog meer op elkaar smurft. Er zijn hard smurfende Smurfen zoals de Kleermakersmurf, de Doktersmurf en de Molenaarsmurf. De Lolsmurf en de Moppersmurf zijn voorbeelden van Smurfen die de hele dag eigenlijk niets uitsmurfen. Luilaksmurf is daarvan wel het beste voorbeeld! Die nietsnutten worden door de overige Smurfen wel aangesmurft om iets nuttigs te gaan smurfen!

Het is dat Smurfen blauw zijn, anders zou je die Smurfen als het ideale voorbeeld kunnen zien van een communistische samenleving. Bij communisme past de kleur rood namelijk beter. Het Smurfendorp lijkt niet op een samenleving met grote welvaartsverschillen, integendeel. De Doktersmurf die iedereen beter maakt lijkt gelijkwaardig aan de Smulsmurf die de hele dag lekkere taarten maakt. Iedereen doet wat hij kan en leeft op het oog op dezelfde manier in hetzelfde soort huis.

Het ideaalbeeld voor een communist is een staat met gelijkwaardigheid onder alle inwoners. Iedereen verricht in zo’n maatschappij werk naar vermogen en ontvangt naar behoefte.

Definitie

Een ideologie die streeft naar gelijkheid op alle fronten in de samenleving.

Voorbeelden

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen