-Wilt u deelnemen aan de gebruikers EnquĂȘte? Klik hier: Vragen-

Convectiestroom

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

convectiecellen in een bak waar meerdere branders onder staan. Boven de branders beweegt de vloeistof omhoog en geeft warmte af aan de oppervlakte. Koude vloeistof zakt terug

Het is buiten erg koud. In de hoek van het natuurkundelokaal staat een radiator te loeien. De docent bedenkt zich dat hij nu op een duidelijke manier kan uitleggen wat convectiestromen zijn. Hij haalt een trap en regelt een kaars. Voordat hij zijn proefje uitvoert, vraagt hij eerst de leerlingen of iemand kan uitleggen hoe je met die kaars kunt aantonen dat in het klaslokaal convectiestromen voorkomen.

Een slimme leerling weet het. Terwijl de klas ademloos toekijkt, klimt de leerling op de trap en steekt de kaars aan. Hij vraagt de leerlingen op de stand van het vlammetje te letten. Daarna daalt hij af en houdt de kaars boven de grond. Verbaasd zien de leerlingen de vlam precies de andere kant opwijzen. Hoe kan dat nou? De leerling legt het de klas uit.

Boven de loeiende kachel wordt de lucht sterker verwarmd dan in de rest van het lokaal. De lucht zal uitzetten, dus minder zwaar worden en daardoor gaan stijgen. De opgestegen lucht zal bij het plafond uitwijken. Er ontstaat dan aan de grond een klein lagedrukgebiedje. Er is beneden bij de kachel minder lucht aanwezig en verderop in het lokaal juist meer. Daar gaat de lucht dalen, ook omdat die weer een beetje is afgekoeld. Aan de grond zal de lucht naar de kachel stromen en is de cirkel rond.

Definitie

Stroming van een gas of vloeistof die ontstaat door ongelijke verwarming of door drukverschillen.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen