-Wilt u deelnemen aan de gebruikers EnquĂȘte? Klik hier: Vragen-

Diepzeetrog

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De aardkorst (lithosfeer) bestaat uit verschillende schollen ofwel platen die ten opzichte van elkaar bewegen. Deze tektonische bewegingen gebeuren onder invloed van warmtestromen in de daaronder liggende vloeibare gesteenten van de mantel.

Door die convectiestromen gaan op sommige plaatsen de korstdelen uit elkaar en op andere juist naar elkaar toe. Waar ze uit elkaar gaan, wordt de korst opgevuld met vulkanisch materiaal dat uit de mantel komt. Daar ontstaat dus nieuwe korst.

Op plaatsen waar twee platen bij elkaar komen, zal de ene plaat onder de andere duiken. Bij een botsing van een continentale plaat en een oceanische plaat blijft dan het continent altijd boven, omdat het gesteente van het continent een groter drijfvermogen heeft.

De wegduikende schol gaat onder een hoek van ongeveer 45 graden de asthenosfeer in en smelt daar langzaam. Er gaat dus korst verloren. Door dat wegduiken wordt de zeebodem de diepte ingesleurd.

Daardoor krijg je bij die zogenaamde subductie langgerekte, zeer diepe gedeelten van de zeebodem. Dat zijn de zogenaamde diepzeetroggen.

Definitie

Smalle, erg diepe kloof in de zeebodem.

Voorbeelden

De Marianentrog in het westen van de Grote Oceaan. Het diepste punt ligt op meer dan 11 km onder de zeeoppervlakte

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen