-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Effusief vulkanisme

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De Mauna Loa op Hawaii is de grootste vulkaan op aarde. Het is een voorbeeld van een schildvulkaan. Kenmerkend zijn de flauwe hellingen. De grote caldeira op de top is op de foto niet zichtbaar.

De grootste berg ter wereld? In eerste instantie zou je waarschijnlijk aan de Mount Everest denken in de Himalaya. Maar dat is hem niet. Het gaat om de Mauna Loa. Dit is een reusachtige vulkaan op "The Big Island" van Hawaii.

De Mauna Loa is hét voorbeeld van een schildvulkaan. Hij ontstond boven een hotspot in de Grote Oceaan. Daar welt zeer vloeibaar magma uit een mantelpluim omhoog en vormde zich een gigantische vulkaan. Als je begint te tellen op de zeebodem die ter plaatse zo’n 5 kilometer diep is en eindigt op de top op 4170 meter boven zeeniveau, dan praat je over een hoogte van meer dan 9 kilometer. De berg bedekt bijna 85% van het eiland Hawaii.

Op de top komt een “cirkelvormige” krater voor (caldeira) van drie bij vijf kilometer. Daaruit stroomt met grote regelmaat zeer vloeibaar magma. Dat weet zich kilometers buiten de krater te verspreiden. Men spreekt van effusief vulkanisme.

Definitie

Vulkaanuitbarsting waarbij zeer vloeibaar magma zich over grote afstanden buiten de krater kan verspreiden.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen