-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Emancipatie

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In 2007 maakte een Franse onderzoekster (arbeidseconome Hélène Couprie) de resultaten bekend van een grootschalig onderzoek onder Britse vrouwen. Zo gauw ze waren gaan samenwonen, gingen hun huishoudelijke taken met ongeveer de helft omhoog terwijl die van hun mannen met 30% afnamen. De vrouwen bleken zich vaak mateloos te irriteren aan de rommel die de mannen maakten en meenden daar iets aan te moeten doen. De mannen zagen dat anders. Zij vertelden de onderzoekster dat ze dachten dat vrouwen van nature de neiging hadden zich met huishoudelijke taken te bemoeien.

Onderzoek heeft verder aangetoond dat meestal de totale hoeveelheid werk die de mannen en de vrouwen in een huishouden doen ongeveer gelijk zijn aan elkaar, maar de mannen werken vooral buitenshuis en doen betaalde arbeid terwijl de vrouwen gemiddeld meer dan 75% van hun tijd besteden aan onbetaalde werkzaamheden in en rondom het huis. Bij gezinnen met jonge kinderen is dit verschil nog groter.

Ondanks de vrouwenemancipatie is er dus nog wel het een en ander nodig om net zoveel huismannen als huisvrouwen in de samenleving te krijgen.

Definitie

Streven naar gelijkgerechtigdheid en zelfstandigheid.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen