-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Endogene kracht

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In Nederland merken we meestal niet zo veel van endogene krachten. Dat zijn krachten die vanuit het binnenste van de aarde werken. Een enkele keer komt er een lichte tot middelzware aardbeving voor langs een breuklijntje in de aardkorst. Daar hebben met name het noorden van Limburg en het oosten van Noord-Brabant wel eens last van.

Die krachten die bij ons voorkomen, staan in geen enkele verhouding tot de oerkrachten die op veel andere plaatsen op aarde voorkomen, zoals in Indonesië, in het westen van de Verenigde Staten of in het Andesgebergte in Zuid-Amerika.

Sommige delen van de aardkorst zijn extra gevoelig voor aardbevingen en vulkanisme. Dat hangt samen met bewegingen van stukken van de aardkorst, de zogenaamde plaattektoniek. Wanneer je je op de rand van zo’n stuk aardkorst bevindt, zijn die endogene krachten aanwezig, met name op plaatsen waar stukken van de aardkorst naar elkaar toe bewegen of langs elkaar schuiven. Ook op plaatsen waar de aardkorst uit elkaar schuift, kunnen endogene krachten voorkomen. Meestal zijn daar de krachten echter minder heftig.

Definitie

Krachten die van binnenuit op de aarde werken.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen