-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Epicentrum

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Het epicentrum van de beving ligt precies boven het hypocentrum.

Wanneer zich ergens op aarde een aardbeving voordoet, gebeurt dat niet aan de oppervlakte maar ergens in de diepte. Een plotselinge ontlading van de opgebouwde spanning tussen aardkorstdelen doet de aarde trillen.

De plaats die zich daar recht boven bevindt, noemen geologen het epicentrum van de beving. Daar wordt de beving het sterkst gevoeld en zijn dus de gevolgen van de beving het grootst. Bij zware aardbevingen is de kans groot dat bij het epicentrum het gebied grotendeels in puin ligt. Hoe groot de schade is, hangt niet alleen samen met de kracht van de beving. Ook de kwaliteit van de bouwwijze speelt een rol en de diepte waarop de beving zich voordoet.

Je zou kunnen denken dat bij ondiepe bevingen de schade groter is dan bij diepe bevingen omdat je dan dichter bij de oorzaak zit. Dat blijkt te gemakkelijk gedacht. Bij bevingen op middelgrote diepte is de kracht van de beving vaak veel groter en veroorzaakt dus toch meer schade. Alleen wanneer de bevingen zich voordoen op een diepte van honderden kilometers (diepe aardbevingen) is de kans groter dat de schade meevalt. Het bovenliggende gesteente vangt dan met een beetje geluk de grootste klappen op.

Definitie

Plaats recht boven de plek waar in de ondergrond de aardbeving ontstond.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen