-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Explosief vulkanisme

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De gigantische aswolk die de Pinatubo uitstootte op 15 juni 1991

Zo’n 100 km ten noordwesten van Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, hield een tot dan toe rustige vulkaan een slapend bestaan. De 1760 meter hoge Pinatubo was een prachtige berg, voor een groot gedeelte bedekt met bossen. Veel mensen wisten niet eens dat het een vulkaan was. Al meer dan 500 jaar had hij zich stil gehouden.

Eind 1990 kwam er ineens stoom uit de vulkaan en trad er in de buurt van de berg een grote aardschok op. In maart 1991 werd die gevolgd door nog meer bevingen. Vulkanologen hielden de vulkaan nauwlettend in de gaten vanuit Clark Air Base, een Amerikaanse militaire basis die daar in de buurt lag. Op 3 juni 1991 volgde de eerste grote explosie, die zo krachtig was dat mensen in een straal van 40 km om de berg geëvacueerd moesten worden. Die evacuatie heeft uiteindelijk heel veel mensenlevens gespaard.

Na nog meer uitbarstingen volgde op 15 juni de grote klap. De seismografen op de basis konden de bevingen niet meer aan, zo krachtig trilde de aarde. Aswolken werden tot 35 km hoogte de atmosfeer ingeslingerd. Bij elkaar braakte de berg meer dan 10 kubieke kilometer as uit! Het maakte de uitbarsting van de Pinatubo tot één van de meest explosieve vulkaanuitbarstingen van de 20e eeuw.

Precies op dezelfde dag raasde een orkaan over de Filippijnen. As en regen zorgden voor gigantische modderstromen (lahars). Over een gebied van meer dan 125.000 km2 kwamen zware asregens neer. Dankzij de evacuatie van tienduizenden mensen vielen er “slechts” 300 doden te betreuren. De meesten daarvan kwamen om onder instortende daken van hun huisjes. Die konden de asregens niet dragen.

Definitie

Vulkaanuitbarsting waarbij vooral vulkanische assen de lucht in worden geslingerd.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen