-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fossiele brandstof

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Een ja-knikker wordt gebruikt om olie uit de grond omhoog te pompen

Een brandstof is een stof die je een reactie met zuurstof kunt laten maken. Bij dit verbranden komt energie vrij in de vorm van licht en warmte. Een voorbeeld van zo’n brandstof is hout. Wat dan met name verbrandt is koolstof. Een fossiele brandstof is een grondstof die erg lang geleden (miljoenen jaren) door de aarde is gemaakt. Er zijn drie soorten van, aardolie, aardgas en steenkool. Alle drie kosten miljoenen jaren om zich te vormen. Nu is de mensheid bezig deze stoffen snel op te maken. Dat kan de aarde natuurlijk nooit in hetzelfde tempo aanmaken. Daarom zijn de voorraden fossiele brandstoffen eindig.

Op dit moment hebben we bijvoorbeeld ongeveer 1200 miljard vaten olie (bewezen reserve) en verbruiken per jaar zo’n 30 miljard vaten. Dat betekent dat we nog zo’n 40 jaar toekunnen. Met aardgas kunnen we nog ruim 60 jaar toe en met steenkool een paar honderd jaar. In de toekomst zullen we dus moeten gaan werken met alternatieve energiebronnen als windenergie, zonne-energie, kernenergie en wat we verder nog gaan uitvinden. Gelukkig kunnen we ook uit steenkool olie maken al is dat op dit moment nog erg duur.

Definitie

Brandstoffen die in de natuur voorkomen, bestaan uit verbindingen van koolstof en waterstof, en door de natuur in een hele lange periode (miljoenen jaren) gevormd zijn.

Voorbeelden

Steenkool, aardolie en aardgas.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen