-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fumarolen

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Fumarool waarin zwavel naar buiten treedt. Die slaat neer en geeft de fumarool een typische gele kleur.

Nog duizenden jaren nadat een vulkaan niet meer uitbarst, kunnen in de buurt van vulkanen zich toch nog vulkanische verschijnselen voordoen. Men spreekt daarbij van post-vulkanische verschijnselen. De bekendste daarvan zijn de geisers, zoals die van Yellowstone Park in de VS en de geisers op IJsland. Bij geisers spuit er met enige regelmaat heet water door scheuren in de ondergrond naar buiten.

Soms echter komt er geen gloeiend heet water door die scheuren naar buiten, maar alleen gas. Dat gas bestaat voor het grootste deel uit waterdamp, maar het kan ook gaan om kooldioxide of zwavel. Als je dat in grote hoeveelheden inademt, kan dat dodelijk zijn!

Hoe gevaarlijk dergelijke fumarolen zijn, bleek in 1986 in het Afrikaanse land Kameroen. Daar bevond zich in een oude vulkaankrater een meer waarin een zeer grote hoeveelheid koolzuurgas opgelost was. Na een krachtige aardbeving kwam in één keer een gigantische hoeveelheid van dat gas vrij dat zich verspreidde over de omgeving. Daarbij vonden meer dan 1700 mensen de dood!

Definitie

Verschijnsel waarbij warm tot heet gas uit scheuren in de grond naar buiten treedt.

Voorbeelden

Fumarool in de buurt van Napels - Italië. Je ziet duidelijk de waterdamp. Op de grond zie je een gele kleur van uitgestootte zwaveldamp

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen