-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Grootgrondbezitter

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Jullie zijn net verhuisd naar een groter huis met een grote tuin, waar zelfs ruimte is voor een plantentuin en een moestuin. Je pa voelt zich al een hele grootgrondbezitter, maar daar is meer voor nodig: dan moet je nog heel wat meer grond bezitten. Een grootgrondbezitter hoort meestal tot de elite van een land. De elite (minder dan 20% van de totale bevolking) heeft in arme landen vaak meer dan 60% van de landbouwgrond in bezit, terwijl de massa (soms meer dan 80% van de bevolking) vaak minder dan 40% van de totale landbouwgrond in bezit heeft. Een grootgrondbezitter zal dus heel vaak ontzettend veel mensen op zijn land laten werken en hier geld aan verdienen. Vaak is het gebied echter zo groot, dat niet eens alle grond gebruikt wordt.

Definitie

Een boer, landeigenaar of familie, die grote stukken grond in een gebied heeft.

Voorbeelden

In Latijns-Amerika wordt een groot landgoed een haciënda genoemd. Een eigenaar van een haciënda is dus een grootgrondbezitter.

Tekstverband

  • In arme landen hebben grootgrondbezitters de meeste landbouwgrond in hun bezit. In sommige delen van Afrika waren dat vooral blanke boeren. In veel van deze landen zijn Europeanen een tijd de baas geweest. Het Afrikaanse land was dan een kolonie. In die tijd hebben veel blanken de kans gekregen veel grond in bezit te krijgen.
  • Vaak worden die enorme lappen grond niet eens bewerkt: er wordt niets op verbouwd; soms loopt er wat vee op.