-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Heksenjacht

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Midden in het centrum van Oudewater (provincie Utrecht) bevindt zich de heksenwaag. In dit gebouw dat dateert uit de 16e eeuw is een originele weegschaal te zien die in de late Middeleeuwen en Renaissance diende om te bewijzen dat iemand een heks was.

In de Middeleeuwen geloofde de meeste mensen in geesten, tovenaars en magische krachten. Die krachten konden in positieve zin worden ingezet, maar ook in negatieve. Bij dat laatste spreekt men van zwarte magie. In tijden van ellende probeerde men altijd een zondebok te vinden. Misoogsten, de ziekte de pest, overstromingen van rivieren bijvoorbeeld. Telkens als er iets fout ging gingen mensen schuldigen zoeken en dan kwam men uit bij heksen.

Bijna altijd waren heksen van het vrouwelijk geslacht en werden ze afgebeeld als een oud, krom vrouwtje. Zo’n heks beschikte over bovennatuurlijke krachten. Ook de kerk heeft zich met die hekserij bemoeid. Heksen werkten samen met de duivel en die moesten uitgeroeid worden. Zo ontstonden heksenjachten. Heksen kwamen altijd op de brandstapel terecht.

Definitie

Voorbeelden

Tekstverband

In vroegere tijden waren er meerdere methoden om te kijken of iemand een heks was.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen