-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Huid

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Iedereen heeft een andere huid. De een heeft een meer donkere huid, de ander een lichtere, de een heeft meer moedervlekken, de ander heeft meer puistjes en ga zo maar door.

Één van de lagen van de huid is de opperhuid. Deze bestaat alleen maar uit dode huidcellen! Deze cellen komen van de lederhuid. Die ligt onder de opperhuid. De cellen in de lederhuid delen zich constant. Deze gaan dan naar het huidoppervlak (opperhuid). In het onderhuids bindweefsel zitten alle bloedvaten, haarfollikels en zweetklieren. Het onderhuids bindweefsel bestaat uit vet.

Talgklieren produceren een stof die op vet lijkt. Dit vet houdt je haren én huid soepel. Ze zitten bij een haarfollikel. In de haarfollikel groeit een haar. Deze zitten overal op je lichaam. Soms zijn ze wat dikker en kun je ze zien, soms zijn ze zo dun dat je ze bijna niet ziet. De zweetklieren in de huid zorgen ervoor dat wanneer je het warm hebt, je die warmte kwijtraakt. Als dit niet zou gebeuren, zou je oververhit raken. Bloedvaten in de huid zorgen ervoor dat alle onderdelen in de huid bloed krijgen.

Definitie

Het grootste orgaan van het lichaam met als functie de bescherming van alles in het lichaam.

Voorbeelden

1.Hoornlaag 2.Opperhuid 3.Lederhuid 4.Onderhuids bindweefsel

In het nevenstaand plaatje zien jullie de onderdelen van de huid. De buitenste laag heet de hoornlaag, daaronder zit de opperhuid. Daar onder de lederhuid, daaronder het onderhuids bindweefsel.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen