-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Noodhulp

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Humanitaire hulp)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

26 december 2004 is zo’n dag die de mensheid niet snel zal vergeten. Een enorm zware aardbeving voor de kust van Indonesië zorgde voor een ongekende vloedgolf, een tsunami, die grote delen van de kuststrook letterlijk verzwolg onder het water. Een verschrikkelijke ramp was het gevolg. Honderdduizenden mensen werden dakloos, meer dan 250.000 mensen vonden de dood. Weg huizen, weg voedsel, weg schoon drinkwater. Vrijwel direct stonden hulptroepen overal ter wereld paraat om de mensen te gaan helpen. Er kwam gelukkig noodhulp.

Definitie

406066362 1a1392a7b7 m.jpg

Hulp aan slachtoffers van natuurrampen of gewapende conflicten met als belangrijkste doelen het redden van levens, verminderen van lijden en beschermen van menselijke waardigheid.

Voorbeelden

Voorbeelden van Nederlandse humanitaire hulp zijn te vinden in Darfur (Soedan) en de Democratische Republiek Congo. Nederland gaf noodhulp na de tsunami in 2004 en de aardbeving in Pakistan in 2005. In Pakistan bood het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR) medische hulp en borg mensen uit de puinhopen. Nederland verleende ook hulp na de orkaan Katrina in de Verenigde Staten. Een Nederlands pompenteam hielp delen van New Orleans droog te pompen.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen