-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Orkaan

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Hurricane)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

orkaan Elena uit 1985. Zie je het oog in het midden?

Orkanen zijn enorme cirkelvormige lagedrukgebieden die zich bevinden in de tropen en met enorme windsnelheden rond een oog draaien. Dat oog is op satellietfoto’s altijd duidelijk te zien. Het oog ontstaat omdat de in de orkaan opstijgende lucht zorgt voor een extreem lage druk in het midden. Er ontstaat daar een soort vacuüm waar de lucht juist van bovenaf naar toe wordt gezogen. De lucht stroomt daar dus naar beneden en warmt de lucht op, hetgeen zorgt voor een wolkenloze hemel.

Zo’n oog is gemiddeld zo’n 30 tot 50 km breed. Als je je midden in het oog bevindt, zie je een opstijgende muur van wolken aan alle kanten om je heen tollen. Die muur draait op het noordelijk halfrond altijd tegen de wijzers van de klok in. Bij het voorbijtrekken van dat oog (hetgeen meestal zo’n uur duurt) verandert de windrichting voortdurend. Dat is extra gevaarlijk wanneer je je op een schip midden op zee bevindt. De golven komen dan letterlijk van alle kanten waardoor je grote kans hebt op kapseizen.

Definitie

Grote cirkelvormige stormdepressie die zich bevindt in de tropen, waarbij windsnelheden worden bereikt van meer dan 120 km per uur.

Voorbeelden

Toelichting

Een satellietfoto van orkaan Catarina in 2004. Uit de vorm van de spiraal kun je opmaken dat de orkaan op het zuidelijk halfrond raasde.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen