-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

IJzeren Gordijn

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Een jaar na beeindiging van de Tweede Wereldoorlog voelde Winston Churchill van Groot-Brittannië al aan dat het niet goed ging met Europa. De westelijke geallieerden en de Sovjet-Unie kwamen steeds meer van elkaar te staan. Stalin had op de grens van de door de Russen bevrijde delen een versperring met prikkeldraad gemaakt en werd het inwoners van Oost-Europa onmogelijk gemaakt naar het westen te reizen.

In 1946 hield Churchill in Amerika een beroemde rede die op dat moment overdreven leek, maar nog geen zes jaar later bittere werkelijkheid werd. Vertaald zei hij:

“Van Stettin aan de Oostzee tot Triëst aan de Adriatische Zee, is een ijzeren gordijn neergelaten dwars door het Europese continent. Achter die lijn liggen alle hoofdsteden van de oude staten van Centraal en Oost-Europa: Warschau, Berlijn, Praag, Wenen, Boedapest, Belgrado, Boekarest en Sofia. Al deze beroemde steden en de bevolkingen erom heen, liggen binnen de Sovjetsfeer en zijn allen in een of andere vorm onderworpen, niet alleen aan de Sovjetinvloed, maar in grote en steeds grotere mate aan directe beheersing door Moskou. (...) De communistische partijen, die heel klein waren in deze oostelijke staten van Europa, zijn in aanzien en macht verheven in geen verhouding tot hun getal en trachten overal totalitaire macht te verkrijgen. Politie-regeringen hebben bijna overal de overhand, en tot dusver bestaat er, behalve in Tsjecho-Slowakije, geen ware democratie."

Definitie

Scheidingslijn in Europa tussen de Oostbloklanden en de westerse landen.

Voorbeelden

IJzeren Gordijn

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen