-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

JIT

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Vakkenvullers weten er alles van. Wanneer ze in een supermarkt de schappen moeten aanvullen, sjouwen ze zich rot met pallets vol spullen die even van te voren door vrachtauto’s zijn aangevoerd. Die goederen bevonden zich niet ergens in een magazijn van de winkel zelf, maar zijn aangevoerd vanuit een distributiecentrum.

Dankzij de streepjescodes op de verpakking weten supermarkten snel waar ze aanvulling van nodig hebben. Die worden besteld en meerdere keren per dag aangevoerd.

De klanten willen natuurlijk wel zekerheid hebben dat de supermarkt de boodschappen ook in huis heeft. Met alle drukte op de weg is dat echter niet eenvoudig. Daarom hebben de supermarktketens niet alleen een landelijk distributiecentrum, maar ook een aantal regionale distributiecentra. Vandaar uit kunnen de producten relatief snel naar de winkels worden gebracht. In plaats van voorraadvorming in de winkels zelf, worden nu de producten precies op de tijd in de winkels afgeleverd. Dat noemt met Just in Time delivery, ofwel kort JIT.

Definitie

Het precies op tijd afleveren van goederen bij winkels en/of bedrijven.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen