-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Jamaica

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Jamaica is een eiland in het Caribisch gebied dat bekend is van suikerrietplantages, rum, reggae-muziek en rastafari. Het is net zo groot als Groningen, Friesland en Drente samen en er wonen zo’n 3 miljoen mensen. Het heeft mooie stranden en een mooi bergachtig binnenland. Het klimaat is tropisch (warm en vochtig).

Jamaica heeft een roerige geschiedenis gehad waarin de invloed van het kolonialisme merkbaar is. Christoffel Columbus ontdekte het eiland in 1494 en trof er zowel vredelievende indianen aan (Arawaks) als kannibalen (Cariben). Deze oorspronkelijke bewoners werden door de Spanjaarden vermoord of kwamen om door ziekte. Vanaf 1517 voerden de Spanjaarden slaven in die te werk werden gesteld op suikerrietplantages. Het ging toen om hooguit een paar duizend mensen.

In 1655 werd het zwak verdedigde eiland veroverd door de Britten en vluchtten de Spanjaarden naar Cuba. Hun slaven waren ook vrij en trokken zich terug in het bergachtige binnenland van Jamaica. Daar wonen die nog steeds en worden Marroons genoemd. Na een mislukte poging van de Spanjaarden om het eiland terug te krijgen, werd het in 1670 definitief Brits grondgebied. Zij maakten er een wingewest voor suikerriet van. Dit werd geproduceerd op plantages. Tevens won men er bauxiet, de grondstof voor aluminium. Er werden in die tijd veel slaven uit West-Afrika naar het eiland gebracht. Die zijn een paar keer in opstand gekomen, geholpen door de Marroons in het binnenland.

Die slavernij heeft geduurd tot halverwege de negentiende eeuw. In 1944 kreeg Jamaica volledig zelfbestuur van de Britten en werd in 1962 formeel onafhankelijk. Het is nog wel lid van het Britse Gemenebest en officieel is Koningin Elizabeth het staatshoofd van Jamaica.

Definitie

Eiland in het Caribisch gebied, gelegen ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Hispaniola (waarop Haïti en de Dominicaanse Republiek liggen).

Voorbeeld

Ligging van Jamaica in de Caribische Zee

Zie voor de ligging van Jamaica de nevenstaande kaart.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen