-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Klimaat

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Jan zegt tegen Mariska, “Het klimaat was gisteren wel knap vervelend met al die kou en die regen”. Mariska hoort hem dat zeggen en denkt: “Dat klinkt niet goed!” Jan zegt het ook verkeerd. Het klimaat is de ene dag echt niet anders dan de andere. Jan had moeten zeggen: “Het weer was gisteren slecht”.

Klimaat is de tegenhanger van het weer. Dat is de plaatselijke weerstoestand van een bepaald moment. Weer is dus plaatselijk en erg veranderlijk, zeker in bepaalde gebieden op aarde. Dat geldt in ieder geval voor Nederland. In andere gebieden (bijvoorbeeld woestijnen) heeft het weer juist een wat gelijkmatig karakter.

Ook klimaten kunnen overigens wel degelijk veranderen maar dan veel geleidelijker. Om het klimaat te kunnen bepalen maakt men een gemiddelde van het weer van de afgelopen dertig jaar. Daartoe meet men meerdere keren per dag de temperatuur overdag en ’s nachts, de neerslag, de windrichting, de luchtdruk en meer. Elk jaar kun je het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar uitrekenen en zo zien dat bijvoorbeeld de gemiddelde temperatuur een paar graden hoger is geworden.

Definitie

De gemiddelde weerstoestand van een groot gebied, gemeten over een periode van 30 jaar.

Voorbeelden

EW, Klimaat klimaatgebieden.jpg

Op wereldschaal onderscheidt men:

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen