-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Koude oorlog

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Koude Oorlog)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Stel je eens de volgende situatie voor. Op school heb je twee groepen, de Blauwen en de Roden. Ze hebben eigenlijk helemaal niets met elkaar. Op het schoolplein staan beide groepen gescheiden van elkaar en kijken elkaar uitdagend aan. De Blauwen houden van materiële rijkdom, terwijl de Roden daar juist helemaal niets mee hebben. Tot knokken komt het gelukkig niet, maar de sfeer is niet plezierig. Ineens weet iemand op school een derde groep te maken, die met harde hand zowel de Blauwen en de Roden het leven zuur maakt. Er wordt flink geknokt en in het gevecht tegen de Bruinen vinden de Blauwen en Roden elkaar. Samen maken ze een eind aan deze oorlog en spreken af om ervoor te zorgen dat die Bruine groep nooit meer aan de macht kan komen. Je kunt erop wachten, de knokpartijen zijn nog niet voorbij of de vroegere tegenstellingen komen weer bovendrijven. Nog meer dan vroeger kijken de Blauwen en de Roden elkaar aan en beschuldigen elkaar ervan de sterkste te willen zijn! Er is sprake van een koude oorlog.

Definitie

Periode van gewapende vrede in de tweede helft van de vorige eeuw tussen de grootmachten VS en Sovjet-Unie en hun wederzijdse bondgenoten.

Voorbeeld

De Eerste en de Tweede Wereld stonden na afloop van de Tweede Wereldoorlog op zeer gespannen voet met elkaar. Deze bereikte een hoogtepunt tijdens de Cubacrisis in 1962.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen