-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Lava

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Lavafontein op Hawaii

Met grote regelmaat braken de vulkanen op Hawaii hun magma uit. Dat magma komt recht uit de aardmantel en is superheet. Als het de oppervlakte bereikt, is de temperatuur zeker nog zo’n 1200 graden Celsius. Het magma bevat weinig kwarts en is daardoor erg vloeibaar.

Als dat magma aan de oppervlakte komt, wordt het lava genoemd. Die lava stroomt op de laagste punten van de vulkaanhelling naar beneden. Dat ziet er uitermate spectaculair uit, zeker als het donker is. Heel erg gevaarlijk is de lava overigens niet, maar je moet er natuurlijk niet invallen!

Met snelheden tot 75 km per uur raast die lava naar beneden en stolt maar erg langzaam. Maar uiteindelijk komt elke lavastroom tot stilstand. Op het laatst beweegt die alles vernietigende massa met maar enkele meters per dag. Als die stroom je huis passeert ben je de klos. Zelf heb je tijd genoeg te vertrekken, maar het huis ben je kwijt!

Daar gaat je huis!

Definitie

Vloeibaar gesteente dat aan de aardoppervlakte komt.

Voorbeelden

Hier kunnen jullie een paar filmpjes aanklikken over lavastromen.

Toelichting

Lavastroom bij Kalapana op Hawaii bereikt de oceaan. Daar koelt de lava, al sissend, snel af. Het eiland wordt hierdoor steeds groter.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen