-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Geografische lengte

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Lengtecirkel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Op deze wereldbol zijn lengtecirkels en breedtecirkels om de 30 graden getrokken - Klik op figuur voor vergroting

Om van een plaats een exacte plaatsbepaling te doen, moet men zowel de geografische breedte als de geografische lengte aangeven. Die geografische breedte is zeg maar de afstand tot de evenaar, maar dan aangegeven in graden. Plaatsen die op dezelfde afstand van de evenaar liggen, liggen op dezelfde breedtegraad. Daarbij moet je wel goed onderscheid maken tussen zuiderbreedte en noorderbreedte.

Loodrecht op de breedtecirkels staan de lengtecirkels. Deze worden ook wel meridianen genoemd. Dit zijn allemaal halve cirkels die van de noordpool naar de zuidpool lopen en de breedtecirkels onder een hoek van 90 graden snijden. Op de polen komen deze lengtecirkels bij elkaar in een punt. Ze liggen het verst van elkaar op de evenaar. Daar is de afstand tussen de twee lengtegraden ongeveer 110 km.

Aangezien de aarde een bol is, heeft die een omtrek van 360 graden, dus zijn er ook zo 360 lengtecirkels te trekken. Bij de bepaling van de lengte gaat men uit van de zogenaamde nulmeridiaan. Vandaar kun je maximaal 180 lengtegraden naar het oosten of 180 lengtegraden naar het westen. Men spreekt van oosterlengte en westerlengte.

Definitie

noorder- en zuiderbreedte, wester- en oosterlengte - Klik op de kaart voor vergroting

Afstand van een punt tot de nulmeridiaan, gemeten in graden.

Voorbeeld

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen