-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Aardkorst

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Lithosfeer)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In 2010 liet, na een paar honderd jaar geslapen te hebben, de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokul weer van zich horen. Gigantische aswolken werden maandenlang door de vulkaan uitgestoten en verstoorden het Europese luchtverkeer. Als je zo’n machtige vulkaan aan het werk ziet, kun je een beetje bevatten hoeveel oerkrachten er in die aarde waarop we leven, verborgen zitten. Zo’n vulkaan moet je van gepaste afstand gadeslaan. Dichtbij komen is gevaarlijk, zeker bij vulkanen die op een explosieve manier uitbarsten.

Gelukkig hebben we op aarde een redelijk veilige harde buitenkant waarop we met zijn allen leven. Op een paar plaatsen dringt daar vanuit de ondergrond vulkanisch materiaal doorheen, maar op de meeste plaatsen blijft dat magma op gepaste diepte in de ondergrond.

De harde buitenkant van de aarde waarop we leven, noemen we de aardkorst. Onder die korst begint de mantel. Het buitenste laagje daarvan is ook nog hard. Samen met de korst vormt dat de steenschaal ofwel lithosfeer. Die lithosfeer heeft een dikte van zo'n 100 kilometer.

Definitie

De harde buitenkant van de aarde.

Voorbeelden

De aardkorst bestaat uit:

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen