-Wilt u deelnemen aan de gebruikers EnquĂȘte? Klik hier: Vragen-

Magma

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De uitbarsting van de Vesuvius in 1774 - Olieverfschilderij van Jakob Hackert, (schilderij dateert waarschijnlijk ook van 1774)

Als je iets maar warm genoeg maakt, zal het smelten. Dat is bij gesteente niet anders. Wanneer dat precies gebeurt, hangt af van de samenstelling van dat gesteente en van de druk.

Bij hoge druk ligt het smeltpunt ook heel hoog. Daarom is het grootste deel van de aarde niet gesmolten. Net onder de lithosfeer, waar de druk nog niet zo hoog is, kan gesteente wel smelten of tegen het smeltpunt aan zitten. Dat is het geval in de asthenosfeer.

Ook wanneer bij subductie een aardschol onder de andere wegduikt, kan op een gegeven moment de druk wat wegvallen, waardoor de aardkorst gedeeltelijk opsmelt.

Dat gesmolten gesteente wat zich in de aarde bevindt, noemt men magma.

Definitie

Gesteente dat zich in vloeibare vorm onder de aardkorst bevindt.

Voorbeelden

Magma komt voor in subductiezones waar een aardschol onder de andere wegduikt. De schol komt steeds dieper waar de temperatuur hoger is. Vermindering van de druk versnelt het opsmelten. Het gevormde magma is lichter dan het omringende gesteente en zal gaan opstijgen. Het dringt via breuken door de aardkorst heen en verzamelt zich in zogenaamde magmahaarden onder vulkanen.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen