-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Midden-Oosten

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Reliëfkaart van het Midden-Oosten. De grenzen van het gebied zijn niet precies afgebakend.

Jaar in, jaar uit zorgt het Midden-Oosten voor veel nieuws in de kranten en op de televisiejournaals.

In de jaren zeventig en tachtig kwamen de berichten vaak uit het kleine Libanon, waar toen een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang was. Maar ook de Koerden en de Palestijnen halen regelmatig de krant. Israël speelt een sleutelpositie in het Midden-Oosten. Door een zeer afwijkende godsdienst (Jodendom) en een andere spreektaal (Hebreeuws) is het wel een vreemde eend in de bijt, een vreemde eend ook die door de Islamitische buurlanden niet werd erkend.

Hierdoor is het land al sinds de oprichting in 1948 bedreigd door de Arabische buurlanden. Enige verbeteringen in de betrekkingen zijn de laatste jaren te bespeuren maar er is nog een lange weg te gaan wil het Midden-Oosten de oorlogsdreiging helemaal van zich af kunnen schudden.

Tenslotte is daar nog de olie, het zwarte goud dat de grote belangstelling voor het gebied mede bepaalt. Sinds de eerste oliecrisis van 1973 staat de oliesector in het midden van de belangstelling en speelt de OPEC een belangrijke rol in het economische en politieke wereldstelsel.

Definitie

Historische en politieke regio in het noordoosten van Afrika en het zuidwesten van Azië.

Voorbeelden

De landen van het Midden-Oosten. Klik op de kaart voor een vergroting.

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen