-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Mongolië

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

ligging van Mongolië in Azië

Mongolië is een uitgestrekt land in Centraal-Azië, dat ingeklemd ligt tussen China in het zuiden en Siberië (Rusland) in het noorden. Het bestaat voor een groot gedeelte uit een hoogvlakte. In het zuiden is het land erg droog. Hier komt de Gobiwoestijn voor. Het noorden bestaat uit onafzienbare steppegebieden.

Het land heeft oude banden met China, maar zag zichzelf wel als een gebied met een grote mate van zelfbestuur. Wat dat betreft hebben ze een band met Tibet, wat wel onder direct bestuur van China staat. De belangrijkste godsdienst is het boeddhisme. De geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama, wordt in Mongolië vereerd.

Kaart van Mongolië. De hoofdstad is Ulaanbaatar

Begin van de vorige eeuw raakte het gebied onder invloed van de Sovjet-Unie. Het land werd ook bestuurd door een communistische partij en dat was de enige partij die was toegestaan. In die tijd werd er veel gedaan aan scholing, huisvesting en gezondheidszorg, maar het boeddhisme moest het ontgelden. Vele kloosters werden gesloten. Na de val van de Sovjet-Unie in 1990 kwamen ook in Mongolië vrije verkiezingen en werd de grondwet aangepast. Die overgang ging zonder bloedvergieten. Ook het Boeddhisme bloeit weer als nooit gevoren.

Definitie

Groot land in Centraal-Azië dat ingeklemd ligt tussen Rusland en China.

Voorbeeld

Naadamfeest op de steppes van Mongolië.

Zie voor de ligging van Mongolië de nevenstaande kaarten.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen