-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

NAVO

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

11 september 2001 trilde de wereld letterlijk op zijn grondvesten. De terroristische beweging Al Qaida viel aartsvijand Amerika aan door vliegtuigen te pletter te laten vliegen op de Twin Towers in New York,het Pentagon en het Witte Huis in Washington DC. De aanslag op het Witte Huis mislukte dankzij heldhaftig optreden van de passagiers. Hun toestel stortte vroegtijdig neer. Het Pentagon en vooral de Twin Towers werden vol geraakt en zorgden voor een enorme ramp waarbij duizenden mensen het leven lieten. Het onverslaanbaar geachte Amerika was vol in het hart geraakt! Onmiddellijk verklaarde president Bush oorlog aan deze terroristische organisatie.

Luttele minuten na de aanslagen in New York en Washington rinkelde in Brussel de telefoon bij het hoofdkantoor van de NAVO. Voor het eerst sinds 1955 trad het beroemde artikel 5 in werking. Deze luidt: Een aanval op één van de bondgenoten is een aanval op alle bondgenoten. Dat betekende dat alle NAVO-landen waaronder Nederland vanaf dat moment in oorlog waren.

Definitie

Lidstaten van de NAVO en het jaar van toetreding - Klik op kaart voor vergroting

Militair samenwerkingsverband van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in Europa.

Voorbeelden

Op nevenstaande kaart is te zien welke landen op dit moment lid zijn van de NAVO. Het aantal landen is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. De NAVO is uitgebreid met landen die vroeger tot de vijand gerekend konden worden.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen