-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Staatsburgerschap

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Nationaliteit)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In ons land worden de termen nationaliteit en staatsburgerschap door elkaar gebruikt. Dat is echter niet overal het geval. In België bijvoorbeeld heb je twee nationaliteiten, de Vlamingen en de Walen die elk tot een andere etnische groep behoren. Er bestaat echter geen Vlaams of Waals paspoort. Beiden zijn onderdaan van de Belgische staat en zijn dus staatsburger van België.

Staatsburger zijn betekent dat je een identiteitsbewijs van het land hebt. Als staatsburger heb je een aantal verplichtingen maar ook bepaalde rechten. Een verplichting is bijvoorbeeld dat je loyaal bent naar je land. In een vreemd leger gaan en vechten tegen Nederland of één van zijn bondgenoten, betekent dat je dat staatsburgerschap kunt verliezen. Het belangrijkste recht dat je krijgt als staatsburger is het kiesrecht. Je mag meedoen aan gemeentelijke, provinciale of landelijke verkiezingen. Een ander recht is dat het land de toegang tot het grondgebied niet mag weigeren.

Hoe wordt je nu staatsburger? In ieder geval door geboorte. Als één van je ouders Nederlander is, ben jij dat ook ongeacht waar je geboren bent. In andere landen kan het zijn dat iemand staatsburger wordt omdat die daar wordt geboren, bijvoorbeeld in Canada. Een combinatie van die twee kan betekenen dat iemand een dubbele nationaliteit heeft.

Definitie

Status waarbij je volwaardig deel uitmaakt van een staat met de daarbij behorende plichten en rechten.

Voorbeelden

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen