-Wilt u deelnemen aan de gebruikers EnquĂȘte? Klik hier: Vragen-

Naturalisatie

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Je nationaliteit bepaalt naar welke landen je vrij toe mag gaan en aan welke wetten je verbonden bent. Minstens zo belangrijk is die nationaliteit als onderdeel van je identiteit.

Gastarbeiders die hier al jaren zijn, horen hier voor hun gevoel vaak helemaal thuis. Ze zijn helemaal ingeburgerd, spreken de Nederlandse taal goed en hebben hier een nieuw bestaan opgebouwd, maar toch, er mist iets. Ze zijn niet echt Nederlander en mogen bijvoorbeeld bij verkiezingen niet mee stemmen of kunnen zich als vreemdeling niet vrij bewegen naar landen waar Nederlanders wel zonder probleem naar toe kunnen.

Onder bepaalde voorwaarden mogen ze vrijwillig een aanvraag doen om Nederlander te worden. Ze willen zich laten naturaliseren.

Definitie

Verlening van de Nederlandse nationaliteit aan een vreemdeling die daarom vraagt.

Voorbeeld

Suleyman was in de vakantie naar Turkije geweest en was blij zijn familie weer te zien. Toch was hij na vier weken ook weer blij naar huis te kunnen. Zo zag hij Nederland, als zijn nieuwe huis. Hij voelde zich Nederlander en had hier veel toekomstplannen. Hij sprak de taal goed en had dan ook geen moeite met de naturalisatietoets die verplicht is om een aanvraag te kunnen doen om Nederlander te worden. 15 december kreeg hij na een aantal maanden wachten op het gemeentehuis zijn felbegeerde verklaring uitgereikt. Hij was Nederlander!

Tekstverband

Sinds 2005 worden heel veel naturalisatiecertificaten uitgereikt op 15 december op een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis. Die dag is uitgeroepen tot Naturalisatiedag.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen