-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Neokolonialisme

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. Het land was sinds 1674 officieel een kolonie van ons land geweest en maakte deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Toen die zelfstandigheid eraan zat te komen, zijn vele Surinamers naar ons land getrokken omdat ze hier dachten een beter bestaan te hebben. Na de onafhankelijkheid kregen ze een nieuw Surinaams paspoort. Men kon dus niet meer ongehinderd richting het moederland reizen. Die Surinamers voelden aan dat de vreugde van de nieuw verworven vrijheid teniet gedaan kon worden door de slechte economische positie van het land en een regering die niet krachtdadig genoeg was. Ze durfden het niet aan om te blijven.

Het was tenslotte al bij andere ontwikkelingslanden die onafhankelijk waren geworden, duidelijk geworden dat politieke vrijheid niet alles zegt. De landen hadden vaak grote schulden uitstaan bij de moederlanden en waren alleen om die reden al met handen en voeten gebonden aan de wensen van de koloniale overheerser. De economie was erg eenzijdig. Veel landbouw en productie van grondstoffen, maar weinig industrie. De landen moesten dus veel importeren en dat gebeurde ook vaak vanuit het koloniale moederland.

Deze situatie waarin landen weliswaar politiek vrij zijn, maar economisch en cultureel niet, duidt men aan met de term neokolonialisme.

Definitie

Politieke, economische en culturele afhankelijkheidsrelatie van de voormalige koloniën ten opzichte van hun vroegere koloniale overheersers.

Voorbeelden

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen