-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Oliecrisis

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In een crisissituatie gaan er dingen niet goed, helemaal niet goed zelfs. Mensen moeten dan noodmaatregelen treffen om dingen weer te herstellen. Ook met betrekking tot olie kunnen crisissituaties ontstaan. In de jaren zeventig is dat twee keer gebeurd.

De wereld kent de vervelende omstandigheid dat de meeste olie nodig is in de westerse landen (Europa, Noord-Amerika en Japan), maar de meeste olie te vinden is in het Midden-Oosten, vooral Saoedi-Arabië. Een aantal van die oliestaten had zich in 1960 verenigd in de OPEC. De meeste van die landen zijn islamitisch.

In 1973 waren die islamitische landen in oorlog met staatsvijand Israël. Een aantal landen, waaronder de VS en ook Nederland, steunde Israël in die oorlog en dat moesten we bekopen. Als straf draaiden de landen van de OPEC de oliekraan dicht en kwam hier dus een tekort. Olie is een erg machtig wapen, dat bleek toen wel. Olieproducten zitten niet alleen in brandstof, maar ook in verf, rubber, plastic, zeep, kleding. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een tekort van de grondstof hiervoor zorgde voor een oliecrisis.

Definitie

Situatie waarin in landen een dreigend tekort is aan ruwe aardolie.

Voorbeelden

In het jaar 1973 en ook in 1979 kwamen oliecrisissen voor. Maar ook ten tijde van de Golfoorlog in 1990 dreigde er een tekort aan olie. In de toekomst kan er door afname van de voorraden opnieuw een oliecrisis ontstaan als we niet bijtijds zijn overgeschakeld op alternatieve energiebronnen.

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen