-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Opbouw van de aarde

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

De kaft van het beroemde boek van Jules Verne

Als je vanaf de aardoppervlakte net zoals Jules Verne in zijn beroemde boek “Reis naar het middelpunt van de aarde” een reis zou willen maken naar dat middelpunt, dan moet je een afstand afleggen van ongeveer 6370 kilometer.

De eerste tientallen kilometers zijn keihard en vormen de buitenste laag waarop we leven. Die laag noemt men de aardkorst. Daaronder begint de aardmantel en die strekt zich uit tot een diepte van zo’n 3000 km. Een heel klein stukje van die mantel is ook nog hard. Samen met de korst noemen we dat de steenschaal ofwel lithosfeer.

Ook de mantel is voor het grootste gedeelte vast met uitzondering van een paar honderd kilometer die zich net onder de lithosfeer bevinden. In die zogenaamde asthenosfeer komen zeer langzame stromingen van “vloeibaar” gesteente voor, de zogenaamde convectiestromingen.

Op 3000 km diepte begint dan de aardkern. Die kunnen we weer verdelen in de buitenkern en de binnenkern. De binnenste kern is hard en bestaat voornamelijk uit de metalen nikkel en ijzer. De buitenkern bestaat ook uit die metalen, maar dan in vloeibare vorm. In die buitenkern komen ook convectiestromingen voor en ontstaat het aardmagnetisch veld.

Definitie

De opbouw van de aarde en van de atmosfeer. Het bovenste deel van de buitenmantel noemt men de asthenosfeer

De gesteenteschillen waaruit de aarde is opgebouwd.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen