-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Particuliere hulp

Uit OmoPedia

(Doorverwezen vanaf Particuliere organisatie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In ons land zijn een aantal redelijk grote NGO’s actief, de niet-gouvernementele organisaties die buiten de verantwoordelijkheid van de overheid om ontwikkelingshulp geven. Voorbeelden zijn Oxfam Novib, Cordaid, Stichting Plan Nederland, Stichting Wilde Ganzen enzovoort.

Naast die grote organisaties zijn er talloze kleine Nederlandse particuliere hulporganisaties actief. Je bent op vakantie geweest in Afrika, ziet daar het vreselijke lot van weeskinderen in Zimbabwe en wilt daar per se zelf iets aan doen. Je probeert geld bij elkaar te verzamelen om daarmee een weeshuis te bouwen. Een beetje het “doe het zelf” idee van ontwikkelingshulp.

Hoewel al die hulp ongetwijfeld goed bedoeld is, gaat het bij gebrek aan kennis, geld en mogelijkheden nog wel eens mis. Overzicht ontbreekt ook bij de overheid over al die persoonlijke initiatieven van mensen. Over het aantal van die particuliere organisaties lopen de schattingen sterk uiteen. In ons land zou het gaan om zo’n 6.000 tot 15.000! Onbekend is ook hoeveel van die projecten mislukken of hoe vaak het geld verkeerd terecht komt. Soms wordt er door de overheid en de grote NGO’s dus niet al te positief gedacht over die particuliere hulp.

Dat staat wel haaks op het feit dat veel Nederlanders juist veel geld willen doneren aan dit soort initiatieven. Zij denken dat die kleinschalige hulp beter werkt dan grootschalige hulp. Er zou minder geld nodig zijn om de organisatie te runnen en dus meer geld overblijven voor de hulpbehoevenden.

Definitie

Kleinschalige vorm van ontwikkelingshulp waarbij eigen initiatief centraal staat.

Voorbeelden

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen