-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Piramide

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken
De drie piramides van Gizeh. Links, Mykerinos. Midden, Chefren en rechts, Cheops.

Inhoud

Beschrijving

Als je in Egypte langs de Nijl rijdt richting het zuiden, dan kom je vanzelf voorbij de plaats Gizeh. Zodra je daar aankomt, dan kun je niet naast drie enorme piramides kijken. Dit zijn de beroemde piramides van Gizeh met de minstens even beroemde Sfinx. In de tijd van de oude Grieken is er een lijst gemaakt van zeven bouwwerken. In die tijd vonden de mensen die gebouwen zo indrukwekkend dat ze deze gebouwen wereldwonderen noemden. De piramides van Gizeh is één van die wereldwonderen.

Piramides zijn ontzettend sterke vormen. Zo sterk dat ze er na 4000 jaar nog steeds staan. Sterker nog, het zijn de enige en de oudste gebouwen op die lijst van wereldwonderen die tegenwoordig nog bestaan. Er zijn nog veel vragen rondom de piramides. Een piramide is een graftombe voor een Egyptische koning (farao). Aan een piramide werd vaak meer dan 20 jaar gewerkt door Egyptische boeren en andere werklui. Het bouwen van een piramide is erg duur en lang niet alle koningen hadden daar genoeg geld voor. Daarom zijn niet alle Egyptische koningen in piramides begraven. De meeste piramides zijn gebouwd tussen 4500 en 3500 jaar geleden oftewel tussen 2500 en 1500 voor Christus.

Bij deze graftombes lijken de hunebedden die rond dezelfde tijd zijn gebouwd wel kinderspel. Toen de mensen in Nederland nog in kleine stammen bij elkaar woonden, was Egypte al een groot rijk waar er genoeg middelen waren om zulke enorme gebouwen te maken.

Definitie

Een graftombe in de vorm van een piramide.

de piramide van Cheops

Voorbeelden

Piramides van Gizeh

Trappiramide en geknikte piramide van Snofroe.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen