-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Poolstreek

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Eén van de meest noordelijk gelegen nederzettingen ter wereld, Resolute. Dit plaatsje ligt in Canada ten noorden van de poolcirkel.

Koud, kouder, koudst! Leven in de poolstreken is geen pretje. De leefomstandigheden zijn er buitengewoon moeizaam. Met een beetje geluk komt in de korte zomer de temperatuur boven nul uit, maar ’s winters is het vooral koud. De temperatuur kan dalen tot tientallen graden onder nul en dat een aantal maanden lang. Bovendien is het dan donker. Soms komt maandenlang de zon niet boven de horizon uit. Sneeuwen doet het erg weinig, maar de gevallen sneeuw blijft natuurlijk wel liggen.

Landbouw is in die streken daardoor onmogelijk. Toch leven er op de eilanden en het vasteland in de buurt van de noordpool wel degelijk mensen. Het zijn de eskimo’s of, zoals ze zichzelf noemen: de inuït.

In het verleden trokken ze als nomaden rond aan de rand van de ijsvlakten van Groenland, Canada en Siberië. Ze leefden in hutten die ze van sneeuw maakten (iglo’s). Tegenwoordig leven de meeste inuït, net zoals wij, sedentair in dorpen. Ze leven nog steeds van de jacht op zeehonden, maar kunnen in plaatselijke supermarkten ook alle dingen kopen, die wij hier gewend zijn. Alles moet wel worden ingevlogen en is dus duurder dan hier.

Definitie

Gebieden in de buurt van de noordpool en de zuidpool.

Voorbeelden

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen