-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Projecthulp

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In november 1998 kondigde de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking aan dat de hulp die Nederland rechtstreeks aan andere landen gaf (bilaterale hulp) anders opgezet zou gaan worden. Het was gebleken dat de hulp te versnipperd was over vele landen die bovendien soms slecht bestuurd werden. Hulp kwam vaak niet op de goede plaats. Bovendien werd die hulp vaak gegeven in de vorm van projecthulp.

Projecthulp betekent dat je als helper een probleem ziet in een derdewereldland en voor dat probleem een oplossing probeert te vinden. Vaak is die projecthulp kleinschalig. Dat klinkt prima, omdat zo’n project dan overzichtelijk is. Toch blijkt de werkelijkheid lastiger. Al die projecten werkten namelijk langs elkaar heen en waren zo niet efficiënt. Voor elk project waren vele mensen actief uit het buitenland en steun door eigen mensen gebeurde veel te weinig.

Daarom pleitte de regering in 1998 de nadruk meer te leggen op zogenaamde sectorale hulp. Pak een onderdeel van de samenleving (bijvoorbeeld onderwijs of gezondheidszorg) en probeer daar met steun van de lokale overheid een oplossing voor te vinden. In die sectorale hulp moet dus de eigen bevolking een grotere rol gaan spelen. Wij spelen dan vooral een rol als geldschieter en als adviseur.

Definitie

Kleinschalige vorm van ontwikkelingshulp waarbij één of ander concreet project in de Derde Wereld wordt ondersteund

Voorbeelden

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen