-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Provincie

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken
Landen met provinciën.

Inhoud

Beschrijving

Nederland is verdeeld in 12 provincies. Voor 1986 had Nederland overigens maar 11 provincies. Sinds 1986 is Flevoland erbij gekomen als twaalfde provincie. Zo'n provincie heeft een eigen bestuur in Nederland, die bestaat uit een volksvertegenwoordiging: Provinciale Staten, een dagelijks bestuur: Gedeputeerde Staten met aan het hoofd de Commissaris van de Koningin.

Nederland is verdeeld in drie zogenaamde bestuurslagen, die ieder hun eigen taak hebben:

Een provincie in Nederland is één van die bestuurslagen. Een provincie mag dus voor een deel zichzelf besturen. De rijksoverheid in Nederland staat wel boven de provincie, maar de provincie staat boven de gemeenten. De provincies moeten zich dus houden aan wetten en beslissingen die de rijksoverheid maakt en neemt.

Lang niet alle landen hebben provincies. Met name in kleine landen ontbreekt deze bestuurslaag en vallen de gemeenten dus rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het rijk. Ook het woord provincie wordt niet overal gebruikt. Zo heten provincies in Frankrijk departementen.

Definitie

Een provincie is het grondgebied van het regionale bestuursniveau van een land.

Voorbeelden

Provincies in Nederland:
Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Limburg, Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen.

Toelichting

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen