-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Randstad

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

In het westen van ons land strekt zich één van de grootste stedelijke gebieden van West-Europa uit. Het is een stedelijke zone die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het Ruhrgebied in Duitsland.

Er wonen ruim 7 miljoen mensen, verdeeld over een viertal grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en heel veel kleinere steden die in de buurt van die grote steden te vinden zijn. Het is het centrum van onze economie omdat er de luchthaven Schiphol te vinden is en niet te vergeten de mainport Rotterdam. De meeste hoofdkantoren van bedrijven bevinden zich in de stedelijke zone. Het gebied is goed bereikbaar met auto of openbaar vervoer en vervult een belangrijke rol op het gebied van cultuur. Tenslotte is het ook het centrum van de politieke macht in ons land.

Dit gebied noemen we de Randstad Holland of kortweg de Randstad. Het is vooral qua vormgeving bijzonder. Als je naar de kaart kijkt zie je dat die verstedelijking zich vooral concentreert in de vorm van een hoefijzer met daartussen een uitgestrekt gebied waar het nog relatief rustig is met veel landbouw. Het is best bijzonder dat wanneer je bijvoorbeeld vanuit het centrum van Rotterdam naar het noorden rijdt, je binnen 10 km al in landelijk gebied zit. Dat landelijke gebied probeert de overheid zo veel mogelijk te behouden. Dat gebied staat bekend als het Groene Hart.

Definitie

De Randstad Holland - Herken je de vorm van het hoefijzer een beetje?

Verstedelijkt gebied in het westen van Nederland met als grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Voorbeelden

Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen