-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Rock-’n-roll

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

We gaan even terug in de tijd; naar de jaren ’50 van de vorige eeuw in Amerika. Je bent jong en luistert graag naar muziek. Nu zetten we onze I-pod, gsm of iets anders aan, toen had je enkel een radio. En met een beetje geluk hoefde je hem niet te delen met de rest van het gezin. Op de radio had je toen ook maar een stuk of drie zenders. In Amerika kende je rassenscheiding; er was een ‘zwarte’ zender en een blanke voor de jeugd en één voor blanke volwassenen. De volwassenen luisterden naar crooner, muziek zoals Frank Sinatra zingt. Maar als blanke tiener luister je eigenlijk liever naar de ‘zwarte’ zender, want die draait muziek die veel meer swingt. Toen platenmaatschappijen dit doorkregen gingen ze die muziek met kleine aanpassingen door blanke artiesten laten spelen; de Rock-‘n-roll.

Definitie

Muziek uit de jaren vijftig van de 20ste eeuw. Mengvorm van country & western met rhythm & blues die als het begin van de popmuziek wordt beschouwd.

Voorbeelden

Toelichting

Vanaf de jaren ’20 werd de leerplicht in de VS verlengd en kinderarbeid afgeschaft. Dit in combinatie met groeiende welvaart zorgde ervoor dat er een nieuwe doelgroep als consument ontstond. Namelijk de jongeren. Zij kregen geld door hun baantjes en hadden tijd om geld uit te geven aan muziek. Behalve dat Rock-’n-roll hen aansprak was het ook leuk dat hun ouders het maar niks vonden.


Tekstverband

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen