-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Schaal van Beaufort

Uit OmoPedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beschrijving

Francis Beaufort was een Ierse marine officier bij de Britse Royal Navy. Hij voer op een zeilfregat en ontwikkelde aan het begin van de negentiende eeuw een schaal waarbij hij de wind indeelde naar windkracht. Hij maakt een indeling in 13 klassen (van 0 naar 12), die hij baseerde op de zeilvoering van het schip. Bij de eerste vijf klassen (0 t/m 4) keek hij naar wat een schip deed bij volle bezeiling. Bij de klassen 5 t/m 9 keek Beaufort naar de maximale hoeveelheid zeil dat een schip veilig kon voeren. Bij windkracht 10 t/m 12 keek Beaufort naar de manieren hoe je zo’n windkracht op een schip zo goed mogelijk kon overleven. Zo omschreef hij orkaankracht als: windkracht die door geen enkel zeil meer te weerstaan is.

Bij die indeling lette Beaufort op de windkracht en niet zo zeer op de snelheid van de wind. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de Beaufortschaal aangepast en is dat laatste wel gedaan en kun je dus de schaal van Beaufort ook gebruiken om de gemiddelde windsnelheid aan te duiden.

Die gemiddelde windsnelheid wordt op 10 meter boven de grond gemeten gedurende 10 minuten. Met de schaal van Beaufort kun je dus niet de snelheid van rukwinden aangeven.

Definitie

Door Beaufort ontwikkelde schaal om de snelheden van de wind te kunnen indelen.

Voorbeelden

Toelichting

In onderstaande tabel kunnen jullie de indeling volgens de Schaal van Beaufort zien inclusief windsnelheden en gevolgen voor de omstandigheden op zee.

Schaal van Beaufort.JPG

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen